Rehabilitációs és ápolási eszközök

A rehabilitáció szó előtagja ("re-") vissza, újra jelentéstartalommal bír, az utótag (habilitás) pedig valamire való képességet jelent. Nem csak a fogyatékkal élő emberekkel kapcsolatosan használjuk.
A rehabilitáció célja a funkcióvesztés helyreállítása vagy pótlása. Ennek a folyamatnak a során az ember jó egészségi állapotát, jó közérzetét és mozgásképességét nyeri vissza. Az otthonápolási eszközök segítik a higiéniai igények kiszolgálását nehezen mozgó betegek számára. Baleset, betegség vagy időskori fizikai gyengeség esetére, stabilitást és megtámasztást biztosító járást segítő eszközök, rollátorok, járókeretek, mankók és járóbotok. Felfekvést megelőző gyógyászati segédeszköz, amely segítségével a test alakját az antidecubitus termékek felveszik, így a testre visszaható erő eloszlik a felületen és azonos mértékben nehezedik a test minden pontjára, ezzel megakadályozva a felfekvés kialakulását.

Az Egészségügyi Világszervezet (EVSz, WHO) meghatározása szerint rehabilitáción azt a szervezett segítséget értjük, amit a társadalom nyújt az egészségében, testi vagy szellemi épségében huzamos vagy végleges károsodás miatt fogyatékos illetve rokkant embernek, hogy megmaradt képességeivel ismét elfoglalhassa helyét a közösségben. A rehabilitáció orvosi, nevelési, foglalkozási és szociális intézkedések tervszerű, együttes és összehangolt, az egyénre szabott alkalmazása, amiben a rehabilitálandó személy tevőleges részvétele nélkülözhetetlen.